Започваме добив на газ в Девенци от средата на 2012


Започваме добив на газ в Девенци от средата на 2012
Снимка:

451

Министерският съвет трябва да вземе решение за отдаване на газовото находище в Девенци до края на октомври, а в средата на следващата година се очаква там да започне добивът на газ.

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев при посещението в Компресорната станция в Провадия, съобщи БНР.

Добиваният газ ще бъде с 30-40 процента по-евтин от вносния, като добивът ще гарантира по-голяма стабилност за газоснабдяването в кризисни моменти, каза още енергийният министър.

"Така че до края на месец октомври ще вземем решение на Министерския съвет, след което почват инвестициите в производствените сондажи и изграждането на тръбата, която ще свърже находището с нашата национална система. Очакваме в следващата година, в средата, може би до края на следващата година, да бъдат извършени тези действия и да започне първият добив от находището в Девeнци", заяви Делян Добрев.

"Този газ, подобно на газа от Галата, ще бъде значително по-евтин от вносната алтернатива. Може би 30-40% по-евтин. Находището от Девенци ще даде около 10% допълнително местен газ към нашия баланс, така че ние ще задоволяваме, след като започне, след като се разработи находището в Девенци, ще задоволяваме около 25 до 30% от нуждите ни от газ със собствен добив. Ако към него включим и Чирен, до голяма степен, особено пък след модернизацията на Чирен, при криза на това не би се отразило", коментира още министър Добрев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80228
  • GBP
    1
    2.29114
  • JPY
    100
    1.14698
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички