ВЕИ вече произвеждат 30% от тока в света


ВЕИ вече произвеждат 30% от тока в света
Снимка: iStock

1177

Делът на електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в глобален план се е увеличила през 2023 г. до рекордните 30%, тъй като нарастването на вятърната и слънчевата енергия продължи да надвишава съществено растежа на енергията, добивана от изкопаеми горива. Това се казва в доклад на енергийния мозъчен тръст Ember, цитиран от агенция "Блумбърг". Според него тази тенденция ще се ускори през настоящата година.

Очаква се растежът на чистата енергия да компенсира повече от общото увеличаване на търсенето на електроенергия, което ще доведе до спад на производството ѝ от изкопаеми горива с 2% през 2024 г.

Въпреки че електропроизводство от газ и въглища, последното, предизвикано от спад във водноелектрическата енергия в резултат на засушаването, също се е увеличило миналата година, Ember прогнозира тази тенденция да приключи през настоящата.

Още: 5 пъти по-голям от Париж: Въглищен милиардер строи най-големия парк за чиста енергия

"Спадът на емисиите от енергийния сектор вече е неизбежен. Но скоростта на намаляване на емисиите зависи от това колко бързо продължава революцията на възобновяемите енергийни източници", каза Дейв Джоунс от Ember.

Нарастването на възобновяемите енергийни източници се дължи до голяма степен на соларните ферми през последните години, показват данните на Ember. Цената на соларните генерации се срина, тъй като производителите в Китай увеличиха доставките и предложиха рекордно ниски цени за соларните панели.

Соларната енергия е нараснала през 2023 г. с цели 23%, вятърната енергия се е повишила с 10%, а тази, добивана от изкопаеми горива, се е увеличила с едва 0,6%, показва още докладът.

Още: Германия разрушава вятърен парк, за да освободи място за въглищна мина

 

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички