Гогов: С 5-7% ще поевтинее газът за крайните потребители


Гогов: С 5-7% ще поевтинее газът за крайните потребители
Снимка:

436

След постигнатите вчера споразумения с „Газпром”, цената на газа за крайния потребител ще падне с минимум 5-7%, като не е реалистично да се очаква понижение на тези цени с 20%.

Това каза днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Най-силен ще бъде ефектът за индустриалните предприятия, които са основен потребител на природен газ в България, каза той в сутрешния блок на Би Ти Ви. Според Гогов може да се очаква да поевтинее и парното.

Гогов коментира темата и в ефира на БНР.

Получават се над 20% намаление ориентировъчно, ако сравняваме базата през януари 2012 година с това, което ще се получи на 1 януари 2013 година, обясни той.

Все още има 45 дни, в които цифрите ще се изменят всеки ден, макар че няма опасения нещо драстично да се случи, но България и българският пазар са прекалено малки, за да влияят на международните пазари на петрола затова не бих искал да се ангажирам с нещо конкретно, каза Гогов.

Искам да разсея точно тази заблуда, че става въпрос за отстъпка. Става въпрос за договаряне на едни условия, които ще доведат до по-ниско заплащане на природния газ, който закупуваме от Русия и ето в това се корени и успехът на тези разговори и подписването на този нов договор – самите условия по покупката на този газ са по-благоприятни и оттам вече се получава тази разлика между цената, която би била на 1 януари 2012 година спрямо 1 януари 2013 година, ако нищо не беше променено, обясни още Гогов.

 До 20% не е реално да се очаква, защото и потребителите и всички останали, в последните 9 месеца, ползват намаление от близо 11% спрямо това, което реално показват данните на ценообразуването, но при всички положения намаление ще има и то ще е такова, че да позволи на топлофикационните дружества да сменят цената на услугата си, допълни той.

Уловки в договора с "Газпром" няма, но има изисквания за по-голяма дисциплина и това е нещо, което ние и нашите потребители трябва да започнем да работим, защото всички са свикнали да има един буфер в лицето на "Булгаргаз", а за всички останали да остава положителното, каза още изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички