Човекът, посетил 198 държави, дава съвети за пътуване

05.09.2013, Чет, 09:39

Човекът, посетил 198 държави, дава съвети за пътуване

Гюнар Гарфорс е заклет пътешественик – посетил е цели 198 страни. Затова е и най-подходящият човек, който може да ни посъветва какво никога да не забравяме като тръгнем на път и как най-добре да си изкараме по време на екскурзията, пише Business Insider. Гарфорс има и собствен сайт – garfors.com, на който можете да разгледате снимки от пътешествията му.

Преди да потеглите, свалете на смартфона си карти на местата, които ще посетите, съветва Гарфорс. Ако решите да правите това, когато вече сте пристигнали, може да ви тръснат солени такси, особено ако сте на друг континент. Също така трябва предварително да разучите маршрутите си – например колко би ви струвало таксито от летището до хотела и можете ли да си го позволите.

Според Гарфорс е хубаво също така винаги да имате пари в брой в себе си. В много държави по света все още използването на кредитни карти за всякакви плащания не е разпространено масово. Но е добре парите да са разпределени на различни места. Така ако например ви откраднат раницата или портфейла, ще ви останат някакви по джобовете, с които да можете да се придвижите.

Друг полезен съвет е да си носите най-важната информация, записана и на лист, а не само да разчитате, че я имате на смартфона или таблета. Ако вадите тези джаджи постоянно, можете да предизвикате нежелано внимание. Не става въпрос само за крадци – ако например шофьорът на таксито ви види с ултра скъп таблет, може да реши да ви тръсне по-голяма сметка.

Използвайте пътеводители, които да ви кажат къде да НЕ ходите, съветва още Гарфорс. Това важи както за опасни места, така и за прекалено пренаселени с туристи, където определено няма да си починете, ако сте тръгнали на ваканция с тази цел.

Бъдете импулсивни, казва пътешественикът. Опитайте нещо ново, не се придържайте само към предварително направените планове. Отклонете се с малко от главните улици и опитайте специалитетите в малките ресторантчета. Самият Гарфорс разказва, че дори когато е бил в Северна Корея, където всеки чужденец трябва да ходи с двама придружители, е успял да изследва страната по свой начин. 

Където и да ходите, проявявайте уважение към местните хора, допълва той. Няма значение, че сте богаташ от Париж или Ню Йорк. Това не ви прави нещо повече от хората, които живеят в Африка.

Препоръчително е също така да пътувате само с ръчен багаж. Така ще бъдете по-гъвкав, а и няма шанс да не можете да се качите в метрото или автобуса поради свръхбагаж.

Снимки: garfors.com

Коментари

Напишете коментар

 • led lights wholesale led stage lighting
  01.10.2013, 11:57
 • led lights wholesale led chandelier
  01.10.2013, 03:48
 • gucci bags clearance gucci glasses case Човекът, посетил 198 държави, дава съвети за пътуване - Expert.bg
  30.09.2013, 17:45
 • gucci vuitton gucci mane jack boys lyrics Човекът, посетил 198 държави, дава съвети за пътуване - Expert.bg
  10.09.2013, 06:11
 • gucci green wallet gucci mane albums list Човекът, посетил 198 държави, дава съвети за пътуване - Expert.bg
  10.09.2013, 05:05
6


Expert.bg е колокиран в