Как започнах бизнес на 23

Представя ме ви успешната история на един младеж, който за година генерира 1 млн. лири приход от своя бизнес 26.07.2011, Вто, 14:01

Как започнах бизнес на 23

Марк Дей основава SwapGame.com Limited, интернет услуга за видео игри под наем, само две години след като се дипломира. Професионализмът и проучването на пазара му помагат да финансира и изгради своя бизнес, като успява да постигне приходи от 1 млн. лири за година.

За пътя към върха на младия предприемач разказва порталът businesslink.gov.uk.

Какво направих аз?

Отделих време за проучване

След като напуснах университета, започнах да работя като администратор на уебсайтове, за да преживявам. През това време проучих отрасъла, за да развия бизнес идеята си. Започнах да задавам въпроси на хората, които излизаха от магазините за видео игри. Събрах толкова много факти и данни, че можех да предвидя всичките си разходи, преди да съм основал фирмата.

Отне ми около 16 месеца. Исках да стъпя на пазара възможно най-скоро, но знаех, че трябва да погледна от всички възможни ъгли бъдещата си дейност. Знаех, че никой няма да ми даде пари просто ей така и инвеститорите ще искат да знаят всички детайли за продукта, който предлагам. Освен това, трябваше да съм сигурен в приложимостта на идеите си.

Изследвах всички възможности за финансиране

Когато започнах да търся стартов капитал, се свързах с частни инвеститори и дружества с рисков капитал, но всички искаха опитен мениджмънт в компанията, в която ще вложат парите си. Беше трудно, защото не притежавах средствата, с които да привлека опитни мениджъри. Винаги ми казваха, че притежавам страхотна идея, но искат да видят как ще потръгнат нещата с бизнеса и тогава да решат дали да инвестират. Беше доста изнервящо.

Гмурнах се в изпълнението на идеята си и не след дълго успях да получа нужните ми пари чрез заеми – лични и от семейството ми. Изтеглих и заем от 30 000 паунда от банка. От банката бяха обезпокоени, но използвах имуществото на родителите си като гаранция и направих баща си шеф на фирмата, което успокои хората от банката. Баща ми беше опитен в бизнеса и затова го използвах като източник на доверие за бъдещите инвеститори.

Две години по-късно исках да наема персонал, за да разширя дейността си. Възрастта не беше фактор за избора ми на подходящи кадри. Единственото, което имаше значение беше опитът, който би предизвикал растеж на продажбите.

Покажете увереност

Повечето от контактите ми, когато започвах, бяха по телефона и никой не ме питаше за възрастта ми, защото говорих с професионализъм, знаех какво точно искам и не се страхувах да общувам с хората по бизнес въпроси. Мисля, че увереността наистина има значение за постигането на успех.

Това, което аз направих по различен начин – анализирах редовно своя бизнес план

Завърших работата по бизнес плана си, когато бях готов с финансирането на проекта и въпреки че през цялото време съзнавах целите, които си бях поставил, не погледнах плана си отново преди да започна с изпълнението. Година след като започнах работа по проекта, разбрах колко са големи разходите ми за опаковане на продуктите и как този непредвидено голям разход влияе на бизнеса ми.

Успях да съкратя тези разходи с 40% и това наистина увеличи приходите ми. Ако бях погледнал бизнес плана си по-рано, щях да предвидя навреме непредвидените разходи и да увелича доходите от бизнеса си.

 

 

 

Коментари

Напишете коментарExpert.bg е колокиран в