Парламентът прие окончателно закона за създаване на БАБХ

Парламентът прие окончателно закона за създаване на Българската агенция по безопасност на храните 13.01.2011, Чет, 12:24

Парламентът прие окончателно закона за създаване на БАБХ

Парламентът прие окончателно закона за създаване на Българската агенция по безопасност на храните

Парламентът прие окончателно на второ четене закона за създаване на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), предаде БТА.

Той влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник". Първоначално се предвиждаше БАБХ да заработи още в началото на тази година. Гласуването на текстовете започна в края на 2010 г.

Агенцията по безопасност на храните ще контролира всички храни. Изключение са бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води. Контролът върху тях ще упражняват регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването.

В правомощията на БАБХ е да оценява доколко качествените характеристики на храните съответстват на националните стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентните органи.

В едномесечен срок от влизането в сила на закона, Найденов иска от финансовия министър Симеон Дянков  7 млн. лв. за ремонт и преструктуриране на офисите на сегашната НВМС, които ще се ползват от бъдещата Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), както и 3 млн. лв. за нуждите на Центъра за оценка на риска (ЦОР), който ще е юридическо лице в структурата на БАБХ, пише Фермер.Бг.

Центърът за оценка на риска ще извършва и научни оценки и изследвания за генно-модифицирани организми (ГМО).  По информация на Фермер.БГ в управителния съвет на ЦОР ще влезе  Божин Божинов - декан на Агрономически факултет в Аграрния университет в Пловдив и експерт към Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която неколкократно се е обявила в подкрепа на отглеждането на ГМО.

Коментари

Напишете коментарExpert.bg е колокиран в