Вдигат глобите за шофиране без колан

11.06.2009, Чет, 16:10

Вдигат глобите за шофиране без колан

Промени в Закона за движение по пътищата предвиждат на шофьора да бъде налагана глоба 30 лева за всеки пътник, ако не е осигурил обезопасителни колани

Източник: sxc.hu

Водач на моторно превозно средство (МПС) се наказва с глоба 30 лева за всеки пътник, ако не е осигурил използването от пътниците на обезопасителни колани, защитни каски или системи за обезопасяване на деца.

Това е записано в промените на Закона за движение по пътищата, които обсъдиха днес народните представители на второ четене. Те ще бъдат гласувани утре.

Глобата за водач или пътник, който не използва обезопасителен колан, става 50 лева, е записано в проекта. Досега тя е била до 50 лв.

Глобата, която може да се наложи с фиш, е в размер на 50 лв.

Предвидено е младите шофьори да бъдат наказвани с глоба от 100 лв. и лишаване от право да управляват МПС за срок от 1 месец, ако управляват превозно средство с двигател с работен обем над 1600 куб. см.

Същата е глобата за млад водач, ако бъде констатирано, че превозва пътници на възраст до 18 г. без присъствието на по-опитен шофьор и управлява МПС от 23.00 ч. до 05.00 ч.

В допълнителните разпоредби на закона е дадено и определение на млад водач - такъв е всеки шофьор до изтичане на една година от придобиването на свидетелство за управление на МПС от категория "В".

Коментари

Напишете коментарExpert.bg е колокиран в