Крафт Фуудс влага 800 000 евро във фабриката си за кафе в Костинброд

Крафт Фуудс България влага 800 000 евро в нова производствена мощност в Костинброд 13.10.2008, Пон, 13:53

Крафт Фуудс България инвестира 800 000 евро във фабриката си за кафе в Костинброд. Компанията вложи средствата в първата по рода си в България технология за охлаждане на кафе с цел запазване на неговия аромат по-дълго.

Решението на компанията е резултат от разрешаването на въпроса с акциза върху кафето, който беше отменен с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, считано от началото на 2008 г.

С новата производствена мощност компанията планира да разшири пазарите за износ. Произведеното кафе ще се изнася, освен за Румъния, и към Украйна и държавите от Източно-адриатическия пазар - Сърбия, Македония, Хърватска, Словения. Новата машина ще произвежда всички разновидности от марките "Нова Бразилия" и "Якобс".

"Ние приветстваме законодателните промени в началото на 2008 г., които са в интерес на потребителите и в крайна сметка ще спомогнат за едно по-динамично развитие на пазара на кафе в България. В продължение на успешното начало на разширяването на мощностите ни, за мен е удоволствие да съобщя, че ние ще направим и по-нататъшни инвестиции във фабриката от порядъка на 1 милион лева през 2009 г., коментира Франко дел Фабро, изпълнителен директор на българското подразделение на Крафт Фуудс.

Според Франко Дел Фабро, въвеждането на добрите европейски практики в регулацията на пазара на кафе в България ще създаде сигурност за местните производители, че не са поставени в неравностойно положение спрямо конкурентите им в другите европейски държави.

Това ще доведе до по-нататъшни инвестиции в страната и като цяло ще насърчи утвърждаването на една благоприятна бизнес среда. Последното е особено важно в ситуация като днешната - на икономическа несигурност и финансови сътресения на световните пазари, които принуждават много компании да преосмислят инвестиционните си планове.

Нивото на инвестиции, които една държава може да привлече, е пряко свързано с това доколко благоприятни са бизнес условията в нея. В момента, в тази несигурна икономическа среда в света, България има уникалната възможност скоро да осигури достъп до евро фондове на инвеститори и с това да продължи да поддържа икономическия си растеж и развитието си, коментира Дел Фабро.


Крафт е една от най-големите световни компании в областта на хранително-вкусовата промишленост, с годишен приход надвишаващ 37 милиарда долара, с повече от 100 000 служители и над 180 производствени фабрики в световен мащаб.

Коментари

Напишете коментарExpert.bg е колокиран в