"Шишеджам" официално откри стъкларския комплекс на компанията в Търговище

"Шишеджам" завърши най-големият инвестиционен проект "на зелено" у нас 27.03.2008, Чет, 20:30

Турският стъкларски гигант "Шишеджам" завърши най-големият инвестиционен проект "на зелено" в България с официалното откриване на пълната производствена мощност на стъкларския комплекс на компанията в Търговище - "Тракия Глас България" ЕАД. С това приключи и първата фаза от инвестиционната програма на компанията.

На официалната церемония присъстваха турският премиер Реджеп Таийп Ердоган, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, борда на директорите на "Шишеджам", представители на финансовите институции, депутати.

В четирите завода в Търговище - за производство на плоско стъкло, стъклени домакински изделия, обработено стъкло и огледала работят 1500 души. Настоящата стойност на вложенията, инвестирани от "Шишеджам" в изграждането на комплекса, се изчислява на 380 млн. долара.

През 2008 година годишният оборот на комплекса ще достигне 175 млн. долара, а приходите за българската икономика от износ на продукцията в 45 страни ще бъдат около 150 млн. долара.

Първият завод на "Тракия Глас България" ЕАД, в който функционира най -голямата пещ за домакинско стъкло в Европа, започна производство на домакински стъклени изделия през юли 2005 г. По-малко от година по -късно, през март 2006 г., в експлоатация беше пуснат и заводът за плоско стъкло. Това е първият стъкларски завод с модерната "флоат" технология на Балканите и е един от най-големите заводи за плоско стъкло в Европа.

Продукцията от завода е предназначена за сектори като строителството, автомобилостроенето, производството на бяла домакинска техника и мебели, както и за селското стопанство и енергийния сектор. През април 2007 г. заработи и третият завод на "Шишеджам" - за обработено стъкло, чиято продукция се използва за производството на бяла домакинска техника.

Четвъртият завод от стъкларския комплекс беше пуснат в експлоатация през май 2007 г. и произвежда огледала за строителния сектор и мебелната индустрия. Турският гигант "Шишеджам" планира да удвои инвестициите си в България чрез разширяване на производствените мощности на компанията в Търговище.

До 2010 година ще бъдат инвестирани още 415 млн. долара в изграждането на нови четири завода в рамките на съществуващия стъкларски комплекс - втори завод за плоско стъкло с разширен асортимент на продукцията, завод за автомобилни стъкла, предназначени за автомобилостроителния сектор в Централна и Източна Европа, завод за ламирани стъкла с високо ниво на сигурност и защита, и завод за изолационни стъкла от ново поколение, осигуряващи значителна икономия на електроенергия.

В новите мощности на компанията ще бъдат осигурени още 500 нови работни места, а годишния оборот се очаква да достигне 185 млн. долара. След финализирането на втората фаза от инвестиционната програма на турския гигант "Шишеджам" в България ще бъдат инвестирани общо 800 млн. долара, като в осемте заводите на дружеството ще работят 2000 души, а общия годишен оборот на "Тракия Глас България" ЕАД ще достигне 360 млн. долара.

Мащабният инвестиционен проект "Тракия глас България" превърна Търговище в център на стъкларското производство, както в България, така и в целия Балкански полуостров. Реализирането на мащабната инвестиция в район с висока безработица допринесе за стимулирането на икономиката в региона, създаде условия за развитие на съществуващи и възникване на нови свързани с дейността на комплекса производства и доведе до повишаване жизнения стандарт на населението.

Разширяване на производствените мощности на "Шишеджам" в България ще доведе до значително повишаване на конкурентноспособността на турския стъкларски гигант на развиващите се пазари в Централна и Източна Европа.

В групата "Шишеджам", към която принадлежи „Тракия Глас България" ЕАД, работят над 17 000 души и генерира продажби от над 2,5 млрд. долара годишно. В "Тракия Глас България" ЕАД акционери са "Тракия Джам Санайи А.Ш.", основната компания в Групата за производство на плоско стъкло "Шишеджам" и "Пашабахче Джам Санайи ве Тиджарет А.Ш." - основната компания в Групата за производство на стъклени домакински съдове.

"Шишеджам Холдинг" е петият по големина в Европа производител на плоско стъкло и заема второ място по производство на стъкларски изделия в Европа и трето в света. Продукцията на холдинга се изнася в над 130 държави в света. Основните производствени мощности на стъкларския гигант са съсредоточени в Турция, Русия и Югоизточна Европа.

С изпълнението на проекта на компанията в България, страната ни се превърна в център на стъкларската индустрия не само на Балканите, но и в Югоизточна Европа.

Коментари

Напишете коментарExpert.bg е колокиран в