Парите в брой остават на почит в Швейцария


Парите в брой остават на почит в Швейцария
Снимка: istock

6830

Парите в брой остават предпочитаният метод за разплащане в Швейцария, въпреки, че по време на пандемията заможните граждани все по-често се обръщат към картови плащания и платежни приложения. Това сочи проучване на Швейцарската централна банка, цитирано от Reuters. Около 43% от еднократните плащания за покупки в супермаркети и ресторанти се извършват чрез пари в брой, което си остава най-популярният метод за разплащания в Швейцария, сочи проучването. Все пак парите в брой са загубили позиция, тъй като делът им е възлизал на 70% през 2017 година.

„По отношение на броя извършени плащания, парите в брой продължават да бъдат най-често използвания платежен инструмент от населението на Швейцария“, посочва вицепрезидентът на Швейцарската централна банка Фриц Цурбрюг.

"В сравнение с 2017 година, делът им е намалял значително. Пандемията даде допълнителен тласък за този преход от пари в брой към безкешови платежни методи“, добавя той.

Една трета от плащанията се реализират чрез дебитни карти, което е увеличение спрямо ситуацията от преди четири години, когато 22% от плащанията в страната са били чрез този метод. Кредитните карти също са увеличи популярността си през периода. Нарастването при безконтактните плащания допринасят за възхода на картовите плащания.

Приложенията за мобилни разплащания като Twint и Paypal оформят 5% от трансакциите в Швейцария, докато през 2017 година делът им е бил почти нулев.

„Безкешовите методи за разплащания, започнаха да се считат, поне частично, като по-лесни за използване спрямо парите в брой“, сочи проучването, което е проведено в периода август-ноември 2020 година. Ръстът в онлайн пазаруването подхранва популярността на картите и приложенията по време на пандемията, както и това, че потребителите пазаруват повече от магазините за хранителни стоки по време на пандемията. Европейска страна почти се отказа от парите в брой

Докато швейцарците бавно се оттеглят от парите в брой, банкнотите в обращение нарастват. Това предполага, че парите в брой се използват за съхранение на стойност, посочват от Швейцарската централна банка.

Докладът посочва, че лицата в страната са съхранили за черни дни около 10 млрд. франка или 12% от банкнотите в обращение.

Близо 70% от населението държи пари в брой в дома си или в сейф, като повечето (77%) държат до 1 000 франка за да посрещнат непредвидени разходи или с цел съхранение на стойност в дългосрочен план.

Отрицателните лихви на Швейцарската централна банка не са фактор, тъй като повечето хора не са директно засегнати от тях.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80228
  • GBP
    1
    2.29114
  • JPY
    100
    1.14698
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички